Ta zupa doskonale zharmonizuje i wzmocni organizm, szczególnie żołądek, śledzionę i nerki.
Warto spożywać ją jesienią i zimą. To również baza pod inne zupy.
Osoby wychłodzone, z marznącymi stopami i dłońmi, powinny ją jeść raz w tygodniu.
SKŁADNIKI:
- 400 g wołowiny, szponder
- 105 g cebuli (1 sztuka)
- 90 g marchwi (2 sztuki)
- 180 g pietruszki, korzeń (2 sztuki)
- 25 g korzenia imbiru (ok. 2-3 cm)
- 10 g czosnku (2 ząbki)
- 6 ml octu jabłkowego (1 łyżka)
- 12 g soli kłodawskiej (2 łyżeczki)
- 1 sztuka kory cynamonu
- 1 łyżeczka kopru włoskiego, nasiona
- 1 łyżeczka kolendry, nasiona
- 6 sztuk goździka
- 1 sztuka anyżu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wołowinę włożyć do garnka, dodać warzywa pokrojone w kostkę, imbir, czosnek i przyprawy.
- Wlać wodę ok.1 litra, dodać ocet i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem co najmniej 2-3 godziny.
- Serwować z porcją mięsa z zupy.
UWAGI DO PRZEPISU:
Jeśli posiadasz garnek wolnogotujący np. crock pot, to świetnie się sprawdzi w tej zupie.
Chcesz podbić makro, dodaj oliwę z oliwek.
MAKRO:
BTW całości: 1098 kcal, B 86 g, T 66 g, W netto 26 g
Dzieląc na 3 porcje, 1 porcja: 366 kcal, B 29 g, T 22 g, W netto 8 g