You are currently viewing ZUPA MOCY

ZUPA MOCY

Ta zupa doskonale zharmonizuje i wzmocni organizm, szczególnie żołądek, śledzionę i nerki.

Warto spożywać ją jesienią i zimą. To również baza pod inne zupy.

Osoby wychłodzone, z marznącymi stopami i dłońmi, powinny ją jeść raz w tygodniu.

SKŁADNIKI:

  • 400 g wołowiny, szponder
  • 105 g cebuli (1 sztuka)
  • 90 g marchwi (2 sztuki)
  • 180 g pietruszki, korzeń (2 sztuki)
  • 25 g korzenia imbiru (ok. 2-3 cm)
  • 10 g czosnku (2 ząbki)
  • 6 ml octu jabłkowego (1 łyżka)
  • 12 g soli kłodawskiej (2 łyżeczki)
  • 1 sztuka kory cynamonu
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego, nasiona
  • 1 łyżeczka kolendry, nasiona
  • 6 sztuk goździka
  • 1 sztuka anyżu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Wołowinę włożyć do garnka, dodać warzywa pokrojone w kostkę, imbir, czosnek i przyprawy.
  2. Wlać wodę ok.1 litra, dodać ocet i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem co najmniej 2-3 godziny.
  3. Serwować z porcją mięsa z zupy.

UWAGI DO PRZEPISU:

Jeśli posiadasz garnek wolnogotujący np. crock pot, to świetnie się sprawdzi w tej zupie.

Chcesz podbić makro, dodaj oliwę z oliwek.

MAKRO:

BTW całości: 1098 kcal, B 86 g, T 66 g, W netto 26 g

Dzieląc na 3 porcje, 1 porcja: 366 kcal, B 29 g, T 22 g, W netto 8 g