Aromatyczna, lekko pikantna zupa chrzanowa to klasyk, który idealnie sprawdzi się nie tylko w okresie świątecznym. Rozgrzewa, syci i kusi zapachem wędzonki oraz przypraw. Sprawdź mój sprawdzony przepis!
Składniki na 2 porcje:
-
100 g cebuli
-
10 g czosnku (2 ząbki)
-
1 liść laurowy
-
1/2 łyżeczki majeranku
-
szczypta czarnego pieprzu
-
30 g śmietanki 18% lub śmietanki kokosowej
-
40 g boczku wędzonego bez kości
-
1 jajko ugotowane na twardo
-
20 g masła
-
80 g tartego chrzanu (najlepiej domowego lub ze słoika bez dodatków)
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
600 ml wody lub rosołu
-
sól kłodawska do smaku
-
2 białe kiełbaski bez konserwantów (ok. 180 g)
🥄 Sposób przygotowania:
-
Przygotowanie składników:
Boczek i cebulę pokrój w kostkę, kiełbasę w plasterki. -
Podsmażanie:
W garnku rozgrzej boczek – smaż, aż się lekko wytopi. Następnie dodaj masło, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklij całość na średnim ogniu. -
Gotowanie:
Dodaj plasterki kiełbasy, całość zalej gorącą wodą (ok. 600 ml). Wrzuć liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i dopraw czarnym pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 30–40 minut, by wszystkie smaki dobrze się połączyły. -
Dodanie chrzanu:
Po tym czasie dodaj tarty chrzan. Gotuj jeszcze przez 15 minut. Spróbuj i dopraw solą wedle uznania. -
Zabielanie:
Śmietankę zahartuj – dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj i wlej do garnka, mieszając. Podgrzej, ale już nie gotuj. -
Serwowanie:
Podawaj gorącą zupę z ugotowanym na twardo jajkiem, przekrojonym na pół lub w cząstki.
💡 Wskazówka:
Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się „przegryzą”. Można ją także podać z kromką domowego chleba na zakwasie.