You are currently viewing Zupa Chrzanowa na Białej Kiełbasie

Zupa Chrzanowa na Białej Kiełbasie

Aromatyczna, lekko pikantna zupa chrzanowa to klasyk, który idealnie sprawdzi się nie tylko w okresie świątecznym. Rozgrzewa, syci i kusi zapachem wędzonki oraz przypraw. Sprawdź mój sprawdzony przepis!

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g cebuli

  • 10 g czosnku (2 ząbki)

  • 1 liść laurowy

  • 1/2 łyżeczki majeranku

  • szczypta czarnego pieprzu

  • 30 g śmietanki 18% lub śmietanki kokosowej

  • 40 g boczku wędzonego bez kości

  • 1 jajko ugotowane na twardo

  • 20 g masła

  • 80 g tartego chrzanu (najlepiej domowego lub ze słoika bez dodatków)

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 600 ml wody lub rosołu

  • sól kłodawska do smaku

  • 2 białe kiełbaski bez konserwantów (ok. 180 g)


🥄 Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie składników:
    Boczek i cebulę pokrój w kostkę, kiełbasę w plasterki.

  2. Podsmażanie:
    W garnku rozgrzej boczek – smaż, aż się lekko wytopi. Następnie dodaj masło, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklij całość na średnim ogniu.

  3. Gotowanie:
    Dodaj plasterki kiełbasy, całość zalej gorącą wodą (ok. 600 ml). Wrzuć liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i dopraw czarnym pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 30–40 minut, by wszystkie smaki dobrze się połączyły.

  4. Dodanie chrzanu:
    Po tym czasie dodaj tarty chrzan. Gotuj jeszcze przez 15 minut. Spróbuj i dopraw solą wedle uznania.

  5. Zabielanie:
    Śmietankę zahartuj – dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj i wlej do garnka, mieszając. Podgrzej, ale już nie gotuj.

  6. Serwowanie:
    Podawaj gorącą zupę z ugotowanym na twardo jajkiem, przekrojonym na pół lub w cząstki.


💡 Wskazówka:

Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się „przegryzą”. Można ją także podać z kromką domowego chleba na zakwasie.


Suma wartości odżywczych 1 porcji:
538 kcal
24.99 g białka
43.25 g tłuszczy
15.06 g węglowodanów ogółem 
5 g węglowodanów przyswajalnych