Pyszny, sycący, aromatyczny obiad. Tylko 5 składników. Przepis na 3 porcje obiadowe.
SKŁADNIKI na 3 porcje:
- 400 g mielonej wołowiny
- 200 g pieczarek
- 90 g masła klarowanego
- 20 g sera np. cheddar
- 400 ml passaty pomidorowej
- przyprawy: przyprawa do klopsików w sosie pomidorowym, bazylia świeża/pietruszka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć pieczarki aż puszczą wodę, a woda odparuje z patelni.
- Przyprawę do klopsików rozpuścić w 60 ml wody i odstawić na chwilę.
- W naczyniu dokładnie połączyć przyprawę z mięsem i pieczarkami.
- Z masy uformować 12 równych klopsików, ułożyć w naczyniu wysmarowanym oliwą i piec 10 minut w 180° C (z termo-obiegiem).
- Dodać do naczynia passatę i piec kolejne 10 minut.
- Pod koniec pieczenia posypać rozdrobnionym serem.
- Po upieczeniu całość udekorować świeżymi ziołami.
UWAGI DO PRZEPISU:
Świetnie smakują z żółtą fasolką obsmażaną na maśle klarowanym. Jeśli nie chcesz dodatkowo zwiększać ilości tłuszczu wykorzystaj część tłuszczu z przepisu na pulpety, a na pozostałej podsmaż fasolkę.
MAKRO:
Cała potrawa: 2039 kcal, B 100 g, T 150 g, W o. 60 g
1 porcja: 679 kcal, B 33 g, T 50 g, W o. 20 g
Pobierz przepis w pdf Pulpeciki wołowe z pieczarkami (1)