You are currently viewing PULPECIKI WOŁOWE Z PIECZARKAMI

PULPECIKI WOŁOWE Z PIECZARKAMI

Pyszny, sycący, aromatyczny obiad. Tylko 5 składników. Przepis na 3 porcje obiadowe.
SKŁADNIKI na 3 porcje:
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 200 g pieczarek
  • 90 g masła klarowanego
  • 20 g sera np. cheddar
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • przyprawy: przyprawa do klopsików w sosie pomidorowym, bazylia świeża/pietruszka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć pieczarki aż puszczą wodę, a woda odparuje z patelni.
  3. Przyprawę do klopsików rozpuścić w 60 ml wody i odstawić na chwilę.
  4. W naczyniu dokładnie połączyć przyprawę z mięsem i pieczarkami.
  5. Z masy uformować 12 równych klopsików, ułożyć w naczyniu wysmarowanym oliwą i piec 10 minut w 180° C (z termo-obiegiem).
  6. Dodać do naczynia passatę i piec kolejne 10 minut.
  7. Pod koniec pieczenia posypać rozdrobnionym serem.
  8. Po upieczeniu całość udekorować świeżymi ziołami.

UWAGI DO PRZEPISU:

Świetnie smakują z żółtą fasolką obsmażaną na maśle klarowanym. Jeśli nie chcesz dodatkowo zwiększać ilości tłuszczu wykorzystaj część tłuszczu z przepisu na pulpety, a na pozostałej podsmaż fasolkę.

MAKRO:

Cała potrawa: 2039 kcal, B 100 g, T 150 g, W o. 60 g

1 porcja: 679 kcal, B 33 g, T 50 g, W o. 20 g

Pobierz przepis w pdf Pulpeciki wołowe z pieczarkami (1)