Pizza to jedno z ulubionych dań i nie ma najmniejszego powodu, żeby jej sobie odmawiać, stosując dietę ketogeniczną.
SKŁADNIKI:
- 500 g brokuła świeżego
- 2 jaja
- 120 g passaty pomidorowej
- 70 g sera cheddar
- 70 g sera gouda
- 80 g szynki prosciutto (1 opakowanie)
- 20 ml oliwy z oliwek (2 łyżki)
- przyprawy: zioła włoskie lub zioła do pizzy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Całego brokuła zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w blenderze.
- Do brokuła dodać, całe jaja, połowę sera cheddar i połowę sera gouda oraz oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszać.
- Masę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tworząc okrąg lub kwadrat. Spód zapiec w 180°C aż będzie chrupiący ale nie spalony.
- Kiedy spód będzie gotowy, posmarować go passatą, posypać ziołami, rozłożyć szynkę i posypać pozostałym serem.
- Całość zapiekać w 180°C do momentu rozpuszczenia się serów.
MAKRO:
BTW całości 8 porcji: 1196 kcal, B 90 g, T 80 g, W o. 34 g, W netto 20 g
1 porcja: 150 kcal, B 11 g, T 10 g, W o. 4 g, W netto 2 g