You are currently viewing PIZZA NA BROKUŁOWYM SPODZIE Z SZYNKĄ PROSCIUTTO

PIZZA NA BROKUŁOWYM SPODZIE Z SZYNKĄ PROSCIUTTO

Pizza to jedno z ulubionych dań i nie ma najmniejszego powodu, żeby jej sobie odmawiać, stosując dietę ketogeniczną.

SKŁADNIKI:

  • 500 g brokuła świeżego
  • 2 jaja
  • 120 g passaty pomidorowej
  • 70 g sera cheddar
  • 70 g sera gouda
  • 80 g szynki prosciutto (1 opakowanie)
  • 20 ml oliwy z oliwek (2 łyżki)
  • przyprawy: zioła włoskie lub zioła do pizzy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Całego brokuła zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w blenderze.
  2. Do brokuła dodać, całe jaja, połowę sera cheddar i połowę sera gouda oraz oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszać.
  3. Masę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tworząc okrąg lub kwadrat. Spód zapiec w 180°C aż będzie chrupiący ale nie spalony.
  4. Kiedy spód będzie gotowy, posmarować go passatą, posypać ziołami, rozłożyć szynkę i posypać pozostałym serem.
  5. Całość zapiekać w 180°C do momentu rozpuszczenia się serów.

MAKRO:

BTW całości 8 porcji: 1196 kcal, B 90 g, T 80 g, W o. 34 g, W netto 20 g

1 porcja: 150 kcal, B 11 g, T 10 g, W o. 4 g, W netto 2 g