You are currently viewing PIECZONE SZPARAGI Z GRECKĄ FETĄ

PIECZONE SZPARAGI Z GRECKĄ FETĄ

Ta prosta, szybki przepis na śniadanie, obiad lub kolację.

SKŁADNIKI:

  • 150 g greckiej fety
  • 150 g szparagów po odłamaniu końców
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: oregano

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C z funkcją góra-dół.
  2. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki.
  3. Opcjonalnie pokroić na 2-3 części jeśli się nie mieszczą do naczynia żaroodpornego.
  4. Polać łyżką oliwy i przemieszać.
  5. Ser położyć na szparagach i ponacinać nożem.
  6. Opcjonalnie na wierzch można dodać ząbek czosnku.
  7. Całość posypać szczyptą suszonego oregano.
  8. Naczynie włożyć do piekarnika i piec ok. 25 minut.
  9. Wyjąć z piekarnika i polać oliwą.

UWAGI DO PRZEPISU:

Jeśli lubisz oliwy smakowe, to świetnie pasuje do tego dania oliwa truflowa. Szparagi możesz zastąpić fasolką szparagową lub pomidorami.

MAKRO:

Cała potrawa: 637 kcal, B 11 g, T 45 g, W o. 9 g, W netto 4 g