Ta prosta, szybki przepis na śniadanie, obiad lub kolację.
SKŁADNIKI:
- 150 g greckiej fety
- 150 g szparagów po odłamaniu końców
- 20 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: oregano
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Piekarnik nagrzać do 180°C z funkcją góra-dół.
- Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki.
- Opcjonalnie pokroić na 2-3 części jeśli się nie mieszczą do naczynia żaroodpornego.
- Polać łyżką oliwy i przemieszać.
- Ser położyć na szparagach i ponacinać nożem.
- Opcjonalnie na wierzch można dodać ząbek czosnku.
- Całość posypać szczyptą suszonego oregano.
- Naczynie włożyć do piekarnika i piec ok. 25 minut.
- Wyjąć z piekarnika i polać oliwą.
UWAGI DO PRZEPISU:
Jeśli lubisz oliwy smakowe, to świetnie pasuje do tego dania oliwa truflowa. Szparagi możesz zastąpić fasolką szparagową lub pomidorami.
MAKRO:
Cała potrawa: 637 kcal, B 11 g, T 45 g, W o. 9 g, W netto 4 g