You are currently viewing PIANKA CYTRYNOWA

PIANKA CYTRYNOWA

Załóżmy, że dieta to właśnie ścieżka, którą podążasz. Tylko że czasem ta ścieżka jest trochę za nudna, prawda? Tu wkraczają do kuchni keto desery –  pyszne i banalnie proste do zrobienia. Nie, to nie jest jedzenie na cały dzień, ale na pewno dodaje kolorytu i uśmiechu Twojej diecie!

SKŁADNIKI:

  • 1 galaretka cytrynowa bez cukru
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml gorącej wody
  • opcjonalnie: erytrytol 2 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Galaretkę rozpuścić w dużej misce w 250 ml gorącej wody (dodając 2 łyżki słodziku). Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia.
  2. Zimną, ale wciąż płynną galaretkę miksować na najwyższych obrotach do powstania pianki. Dodać mascarpone i dalej miksować. Jeśli galaretka zacznie tężeć pianka będzie mniej spektakularna.
  3. Galaretową piankę przelać do pucharków i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

MAKRO:

BTW całości: 1006 kcal, B 21 g, T 100 g, W o. 25 g, W netto 0 g

1 porcja: 251 kcal, B 5 g, T 25 g, W o. 6 g, W netto 0 g