You are currently viewing MUS CZEKOLADOWY

MUS CZEKOLADOWY

Poznaj przepis na pyszny mus czekoladowy z gorzkiej czekolady! Szybki deser gotowy w kilka minut – idealny na każdą okazję. Podawaj z owocami leśnymi i bitą śmietaną. Sprawdź, jak łatwo go zrobić!

Gdy nachodzi Cię ochota na coś słodkiego, często sięgamy po gotowe, wysokoprzetworzone przekąski. Mam na to lepszy sposób! Przygotuj ten prosty, domowy mus czekoladowy. To idealny deser, który zachwyci smakiem i prostotą wykonania.

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady (70%), połamanej na kawałki
  • 60 ml wrzątku
  • 2 jajka (oddziel żółtka od białek)
  • 10 g erytrolu (lub innego słodzika)
  • Owoce leśne (do podania)
  • Ubita śmietana 30-36% (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

  1. Umieść połamane kawałki czekolady w misce odpornej na wysokie temperatury i dodaj 60 ml wrzątku.
  2. Postaw miskę na rondelku z gotującą się wodą (tzw. kąpiel wodna) i rozpuść czekoladę, mieszając od czasu do czasu, aż uzyskasz gładką masę.
  3. Zdejmij miskę z ognia i pozostaw czekoladę do ostygnięcia na około 5 minut.
  4. Do ostudzonej czekolady dodaj żółtka jaj i delikatnie wymieszaj.
  5. Ubij białka jaj ze słodzikiem na sztywną pianę.
  6. Metalową łyżką wymieszaj jedną łyżkę ubitych białek z masą czekoladową, aby ją rozluźnić. Następnie delikatnie dodaj resztę piany i wymieszaj, pilnując, aby masa nie opadła.
  7. Przełóż mus czekoladowy do pucharków lub szklanek. Wstaw do lodówki i schładzaj przez 2-3 godziny, aż deser stężeje.
  8. Przed podaniem udekoruj mus owocami jagodowymi tj.truskawki, maliny, jagody, borówki  i odrobiną bitej śmietany.

Liczba porcji:

4

Ten prosty deser z pewnością zaspokoi Twoją ochotę na słodycze w zdrowy sposób! Smacznego! 🍫🍓