Keto piernicki to doskonała alternatywa na świątecznym stole dla osób, które ograniczają węglowodany lub są na diecie keto. Chociaż do świąt pozostało już kilka dni, to jeszcze warto zastanowić się czym chcemy sobie umilić ten szczególny czas.
SKŁADNIKI:
- 2,5 szklanki mąki migdałowej
- 1/3 szklanki erytrolu lub innego niskokalorycznego słodzika (według własnych preferencji)
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- 1 jajko
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- W dużym misie wymieszaj mąkę migdałową, erytrol, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
- Dodaj rozpuszczone olej kokosowe, jajko i ekstrakt z wanilii do suchych składników. Wymieszaj, aż uzyskasz jednolite ciasto.
- Zawijaj ciasto w folię spożywczą i umieść w lodówce na co najmniej 1 godzinę (lub nawet przez noc).
- Po schłodzeniu ciasta, rozgrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wycinaj foremką pierniki. Ułóż je na przygotowanej blasze.
- Piecz pierniki w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut, aż będą lekko zrumienione na krawędziach.
- Wyjmij pierniki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Jeśli chcesz, możesz ozdobić je lukrem na bazie erytrolu lub po prostu podawać bez dodatków.
UWAGI DO PRZEPISU:
Z tego przepisu na keto pierniczki powinny wyjść smaczne i aromatyczne ciasteczka, którymi będzie można delektować się podczas świątecznych okazji, nie łamiąc przy tym zasad diety ketogenicznej. Dlatego nie będę podawać makr, ponieważ jest to czas, aby cieszyć się życiem i spędzać wartościowy czas z bliskimi.
Wesołych Świąt
dr Dorota