Kolejna inspiracja na święta 



KETO PASZTET na THERMOMIX który rozpływa się w ustach.
Autorem receptury i wykonania jest mój mąż
, który od 27 lat jest związany z branżą mięsną. Spróbuj przepisu, a więcej nie kupisz kupnego pasztetu.

SKŁADNIKI:
-
500 g serc drobiowych
-
500 g wątroby drobiowej
-
500 g słoniny
-
200 g cebuli
-
15 g soli
-
opcjonalnie: pieprz, majeranek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
-
Do naczynia miksującego wlać wodę. Serca włożyć do koszyczka, nałożyć pokrywę naczynia miksującego wraz z miarką i gotować na parze przez 40 min/Varoma/obr. 1.
-
Po tym czasie, na pokrywkę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej słoninę i gotować na parze przez 15 min/Varoma/obr.1.
-
Wyjąć koszyczek z sercami oraz przystawkę Varoma z boczkiem. Całość zabezpieczyć tak aby zbytnio składniki się nie wystudziły. W tym czasie z naczynia miksującego wylać wodę i przepłukać naczynie zimną wodą aby się schłodziło.
-
Do schłodzonego naczynia wrzucić wątrobę, dodać sól i zmiksować na jednolitą masę 15 s/obr.9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
-
Dodać ugotowane serca i rozdrobnioną cebulę. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej masy 15 s/obr.9.
-
Ciepłą słoninę pokroić w mniejsze kawałki i dorzucić do zmiksowanej masy. Dosypać opcjonalnie majeranek i pieprz. Całość jeszcze raz zmiksować na jednolitą masę 15 s/obr.9.
-
Gotowy pasztet przelać do okrągłego szklanego naczynia, które mieści się w dolnej przystawce Varoma. Przykryć folią i gotować na parze przez 60 min/Varoma/obr. 1.
Makro całości: 5505 kcal|178g B|517g T|27g W|
Makro na 1 porcje: 368 kcal|12g B|34g T|2g W|
Makro w przeliczeniu na 15 porcji.
Jedna porcja ok 115 g
Pasztet świetnie komponuje się z moimi „Keto bułki na serku śmietankowym i łuskach babki jajowatej”