Na co dzień i od święta !
SKŁADNIKI na 64 sztuk:
- 300 g migdałów
- 1 olejek migdałowy
- 500 ml gorącej wody
- 100 g gorzkiej czekolady 70-90% kaka
- opcjonalnie 1 łyżeczka erytrytolu i wiórek kokosowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Migdały zalać gorąco wodą i pozostawić na 5-10 minut. Migdały obrać ze skórki. Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna łatwo odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie.
- Obrane migdały należy dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym.
- Osuszone migdały zmielić w młynku od kawy lub innym robocie kuchennym. Masa powinna być gładka, bez wyczuwalnych kawałków. Migdały należy mielić tak długo, aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać. Pod koniec mielenia dodać olejek migdałowy i opcjonalnie z erytrolem.
- Z masy formować palcami kuleczki wielkości 5 g. Uformowane kuleczki włożyć na kilka godzin do lodówki aby masa stężała.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i zanurzać marcepanowe kuleczki w czekoladzie. Opcjonalnie część kuleczek obtoczyć w wiórkach kokosowych Pozostawić do zastygnięcia czekolady w lodówce lub w temperaturze pokojowej.
MAKRO:
Cała potrawa: 2410 kcal, B 68 g, T 199 g, W o. 107 g
1 porcja: 38 kcal, B 1 g, T 3 g, W o. 2 g