You are currently viewing KETO CIASTO CZEKOLADOWE BEZ PIECZENIA

KETO CIASTO CZEKOLADOWE BEZ PIECZENIA

Z chrupiącymi orzechami laskowymi i pestkami dyni

To ciasto to keto marzenie: kremowe, intensywnie czekoladowe i pełne chrupiących dodatków. Nie wymaga pieczenia, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Idealne na święta, spotkania rodzinne lub jako codzienna przyjemność w wersji LCHF.


🛒 Składniki (na tortownicę o średnicy 20 cm):

  • 300 ml śmietanki kremówki 36% (lub śmietanki kokosowej – wersja bez nabiału)

  • 3 łyżki erytrytolu (lub miody)

  • 200 g gorzkiej czekolady

  • 100 g masła

  • Szczypta soli kłodawskiej

  • 200 g orzechów laskowych, grubo posiekanych

  • 100 g pestek dyni 


👩‍🍳 Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej śmietankę:
    W rondlu zagotuj śmietankę kremówkę razem z erytrytolem/miodem. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż lekko zgęstnieje i będzie miała kremową konsystencję. Następnie zdejmij z ognia.

  2. Dodaj czekoladę i masło:
    Pokrój czekoladę i masło na mniejsze kawałki. Wrzuć je do gorącej śmietanki wraz ze szczyptą soli. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania gładkiej masy czekoladowej.

  3. Upraż dodatki:
    Na suchej patelni upraż orzechy laskowe i pestki dyni, aż będą złote i aromatyczne. Grubo je posiekaj.

  4. Połącz składniki:
    Większość posiekanych orzechów i pestek (zostaw trochę do dekoracji) dodaj do czekoladowej masy i dobrze wymieszaj.

  5. Przygotuj formę:
    Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia, dociśnij go dokładnie do dna.

  6. Wylej masę:
    Przełóż masę czekoladową do formy, wygładź wierzch. Posyp resztą orzechów i pestek oraz odrobiną soli kłodawskiej.

  7. Schłodź:
    Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę, aż ciasto całkowicie stwardnieje.