Jeżeli lubicie warzywa i zupy gulaszowe, polecam wam zupę mojego regionu – warmińsko-mazurską zupę karmuszkę 🤗.
Karmuszka to regionalna zupa, którą posilali się tutejsi mieszkańcy. Bogata nie tylko w sezonowe warzywa, zioła i mięso ale również w dwie tradycje – kuchnię niemiecką, przeniesioną przez ludy pruskie – z mięsem wieprzowym, kapustą i fasolą i polską, pachnąco ziołami, warzywami korzeniowymi i zaprawioną kwaśną śmietaną.
Zupa jest bardzo smaczna i sycąca. Doskonale sprawdza się jako jednogarnkowy i jednodaniowy obiad.
SKŁADNIKI:
- 500 g wieprzowiny, łopatka
- 150 g boczku wędzonego, bez kości
- 240 g fasoli białej konserwowej
- 100 g cebuli (1 duża lub 2 małe szyki)
- 200 g kapust białej
- 90 g marchewki (2 średnie sztuki)
- 80 g pietruszki (1 średnia sztuka)
- 70 g koncentratu pomidorowego 30%
- 100 ml oliwy z oliwek
- 100 g śmietany kwaśnej 18%
- 1 l bulionu
- przyprawy: 2 łyżki majeranku, kilka liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, natka pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Cebulę, marchew, pietruszkę pokroić w kostkę. Kapustę drobno poszatkować.
2. Mięso i boczek pokroić w kostkę.
3. Rozgrzać patelnie z oliwą z oliwek i przesmażyć mięso, boczek i cebulę.
4. Podsmażone mięso wraz z tłuszczem przełożyć do dużego garnka. Dodać przygotowane warzywa. Całość zalać bulionem i dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu do miękkości warzyw.
5.Gdy warzywa staną się miękkie, dodać odsączoną i przepłukana fasolę, a także koncentrat pomidorowy. Całość dusić 5 minut.
6. Następnie dodać śmietanę i dusić kolejne 5 minut.
7. Gorącą karmuszkę podawać z posiekaną świeżą natką pietruszki.
UWAGI DO PRZEPISU:
Jeśli nie mamy bulionu, warzywa można zalać wodą. Zamiast fasoli konserwowej można dać świeżą fasolę, ale wcześniej namoczoną. Tradycyjnie do karmuszki dodawano białą fasolę, ale dla urozmaicenia smaku można dodać pół na pół białą i czerwoną.
MAKRO:
Cała potrawa 6 porcji: ok. 2855 kcal, B 165.5 g, T 200 g, W.o. 119 g, W netto 69 g
1 porcja: ok 476 kcal, B 28 g, T 33 g, W.o. 20 g, W netto 12 g