Dynia piżmowa, to jesienna królowa przeciwutleniaczy 

Dynia piżmowa to warzywo, które warto wprowadzać w jesiennych jadłospisach 

To nieocenione łatwo dostępne źródło przeciwutleniaczy, takich jak karotenu, luteiny, zeaksantyny, wiolaksantyny oraz witamin z grupy B, potasu, witaminy E i C, błonnika.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 400 g dyni piżmowej
- 160 g szynki szwarcwaldzkiej
- 100 g sera mozzarelli 1
- 100 g zielonego pesto
- 15 ml oliwy z oliwek
- opcjonalnie: ulubione zioła
SPOSÓB WYKONANIA:
- Dynię obrać, przekroić na pół, wydrążyć miąższ i pokroić w plasterki.
- Dno naczynia do zapiekania natłuścić częścią oliwy.
- Na dno naczynia rozłożyć połowę plasterków dyni.
- Na dynię położyć połowę plasterków szynki i posypać połową tartego sera.
- Na ser rozłożyć pozostałe plasterki dyni, pesto oraz pozostałe plasterki szynki i ser.
- Całość polać oliwą z oliwek.
- Opcjonalnie można posypać ulubionymi ziołami.
- Zapiekankę piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 30 minut z termoobiegiem.
MAKRO:
BTW całości: 1256 kcal, B 60 g, T 98g, W netto 25 g
1 porcja: 628 kcal, B 30 g, T 49g, W netto 12 g