You are currently viewing JESIENNA ZAPIEKANKA

JESIENNA ZAPIEKANKA

              Dynia piżmowa, to jesienna królowa przeciwutleniaczy 😉
              Dynia piżmowa to warzywo, które warto wprowadzać w jesiennych jadłospisach 😉
              To nieocenione łatwo dostępne źródło przeciwutleniaczy, takich jak karotenu, luteiny, zeaksantyny, wiolaksantyny oraz witamin z grupy B, potasu, witaminy E i C, błonnika.
                                                                                                         SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
  • 400 g dyni piżmowej
  • 160 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 100 g sera mozzarelli 1
  • 100 g zielonego pesto
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • opcjonalnie: ulubione zioła

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Dynię obrać, przekroić na pół, wydrążyć miąższ i pokroić w plasterki.
  2. Dno naczynia do zapiekania natłuścić częścią oliwy.
  3. Na dno naczynia rozłożyć połowę plasterków dyni.
  4. Na dynię położyć połowę plasterków szynki i posypać połową tartego sera.
  5. Na ser rozłożyć pozostałe plasterki dyni, pesto oraz pozostałe plasterki szynki i ser.
  6. Całość polać oliwą z oliwek.
  7. Opcjonalnie można posypać ulubionymi ziołami.
  8. Zapiekankę piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 30 minut z termoobiegiem.

MAKRO:

BTW całości: 1256 kcal, B 60 g, T 98g, W netto 25 g

 1 porcja: 628 kcal, B 30 g, T 49g, W netto 12 g