You are currently viewing Jaja Faszerowane Bekonem
Zdjęcie przedstawia jajka faszerowane z boczkiem, podane na talerzu wyłożonym roszponką. Połówki jajek są wypełnione aromatycznym farszem na bazie żółtek, przypraw i chrupiących kawałków smażonego boczku, a całość została delikatnie oprószona papryką w proszku dla podkreślenia smaku i koloru.

Jaja Faszerowane Bekonem

🥚🥚Jak święta wielkanocne, to nie powinno zabraknąć jajek 🤗

JAJA FASZEROWANE BEKONEM 🥓

SKŁADNIKI:
  • 6 sztuk jajek
  • 150 g boczku wędzonego
  • 50 g majonezu
  • 10 g musztardy dijon
  • 25 g roszpunki lub inne sałaty
  • kilka szczypt papryki wędzonej
WYKONANIE:
  • Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupki, przekroić na pół i wyjąć żółtka.
  • Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni aż będzie chrupki. Przełożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Żółtka przełożyć do kielicha blendera, dodać majonez, musztardę i zblendować. Do masy dodać usmażony bekon (trochę zostawić do ozdoby) i delikatnie wymieszać.
  • Połówki białek napełnić farszem bekonowym. Na wierzch rozłożyć resztę bekonu.
  • Na talerzu rozłożyć sałatę i ułożyć faszerowane jajka. Całość oprószyć wędzoną papryką.

Makro całości 2 porcje: 1182 kcal|63g B|102g T|3g W|
Makro 1 porcji: 592 kcal|31g B|51g T|1,5g W|