You are currently viewing DOMOWY TATAR WOŁOWY

DOMOWY TATAR WOŁOWY

Mój ulubiony i sprawdzony przepis na pyszny tatar wołowy, który zjadam na śniadanie.  Zobacz jak pięknie podać i jak wzbogacić smak tego pysznego dania.

SKŁADNIKI na 1 porcję:

  • 130 g surowej polędwicy wołowej lub ligawy
  • 170 g pomidora (1 średnia sztuka)
  • 25 g czerwonej cebuli
  • 10 g kaparów (1 łyżka)
  • 5 g czosnek
  • 6 g posiekanej pietruszki (1 łyżka)
  • 40 ml oliwy (4 łyżki)
  • przyprawy: sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Mięso drobno posiekać lub zmielić w maszynce. Dodać część oliwy, przyprawy, czosnek i dobrze wymieszać.

2. Przygotować sałatkę: pomidora pokroić w kostkę, pietruszkę i cebulę drobno posiekać. Dodać kapary i pozostałą część oliwy. Wymieszać i doprawić do smaku.

3. Sałatkę rozłożyć na talerzu. Na wierzch położyć tatara.

UWAGI DO PRZEPISU:

Tatar wołowy powinien być przyrządzany i podawany na świeżo.

Smacznego!

MAKRO:

Cała potrawa: ok. 618 kcal/31 g B/50 g T/11 g W brutto/7 g W netto