Mój ulubiony i sprawdzony przepis na pyszny tatar wołowy, który zjadam na śniadanie. Zobacz jak pięknie podać i jak wzbogacić smak tego pysznego dania.
SKŁADNIKI na 1 porcję:
- 130 g surowej polędwicy wołowej lub ligawy
- 170 g pomidora (1 średnia sztuka)
- 25 g czerwonej cebuli
- 10 g kaparów (1 łyżka)
- 5 g czosnek
- 6 g posiekanej pietruszki (1 łyżka)
- 40 ml oliwy (4 łyżki)
- przyprawy: sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Mięso drobno posiekać lub zmielić w maszynce. Dodać część oliwy, przyprawy, czosnek i dobrze wymieszać.
2. Przygotować sałatkę: pomidora pokroić w kostkę, pietruszkę i cebulę drobno posiekać. Dodać kapary i pozostałą część oliwy. Wymieszać i doprawić do smaku.
3. Sałatkę rozłożyć na talerzu. Na wierzch położyć tatara.
UWAGI DO PRZEPISU:
Tatar wołowy powinien być przyrządzany i podawany na świeżo.
Smacznego!
MAKRO:
Cała potrawa: ok. 618 kcal/31 g B/50 g T/11 g W brutto/7 g W netto