You are currently viewing AWOKADOWE TRUFLE

AWOKADOWE TRUFLE

Coś na słodko !!!

SKŁADNIKI na 15 sztuk:

  • 1 dojrzałe awokado, posiekane
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 limonki, skórka
  • 1 szczypta soli
  • 150 g ciemnej czekolady, co najmniej 80 % kakao, drobno posiekanej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka (10 g) niesłodzonego proszku kakaowego
  • 70 g izolatu białek serwatkowych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Zmieszać awokado z ekstraktem waniliowym za pomocą blendera zanurzeniowego.
  2. Ważne jest, aby używać dojrzałego awokado, aby mieszanka była całkowicie gładka.
  3. Dodać skórkę z limonki i dodać szczyptę soli.
  4. Czekoladę i olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej.
  5. Wymieszać czekoladę z awokado, dobrze połączyć.
  6. Odstawić do lodówki na 30 minut lub do momentu, aż ciasto będzie twarde, ale nie do końca twarde.
  7. Tworzyć małe truflowe kulki rękami i obtaczać w proszku kakaowym.

UWAGI DO PRZEPISU:

Opcjonalnie można dodać słodzik tj. erytrytol.

MAKRO:

15 porcji: 1536 kcal, B 69 g, T 99 g, W o. 89 g

1 porcja: 102 kcal, B 5 g, T 7 g, W o. 6 g