Coś na słodko !!!
SKŁADNIKI na 15 sztuk:
- 1 dojrzałe awokado, posiekane
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 limonki, skórka
- 1 szczypta soli
- 150 g ciemnej czekolady, co najmniej 80 % kakao, drobno posiekanej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka (10 g) niesłodzonego proszku kakaowego
- 70 g izolatu białek serwatkowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Zmieszać awokado z ekstraktem waniliowym za pomocą blendera zanurzeniowego.
- Ważne jest, aby używać dojrzałego awokado, aby mieszanka była całkowicie gładka.
- Dodać skórkę z limonki i dodać szczyptę soli.
- Czekoladę i olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej.
- Wymieszać czekoladę z awokado, dobrze połączyć.
- Odstawić do lodówki na 30 minut lub do momentu, aż ciasto będzie twarde, ale nie do końca twarde.
- Tworzyć małe truflowe kulki rękami i obtaczać w proszku kakaowym.
UWAGI DO PRZEPISU:
Opcjonalnie można dodać słodzik tj. erytrytol.
MAKRO:
15 porcji: 1536 kcal, B 69 g, T 99 g, W o. 89 g
1 porcja: 102 kcal, B 5 g, T 7 g, W o. 6 g